Tuesday, 27 November 2018

#ခရမ္းခ်ဥ္ စိုက္ပ်ိဳးနည္း

မူရင္း⁠ေဒသ
⁠ေအာင္အ⁠ေမရိကတိုက္၊ ပီရူး⁠ႏိုင္ငံ


အမ်ိဳးအစား
ခရမ္းခ်ဥ္ကို အရိုင္းမ်ိဳး၊ မီးဖို⁠ေခ်ာင္သံုး Table type , Cherry type ⁠ႏွင့္ processing type ဟူ၍ ခြဲ⁠ျခားစိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိပါသည္။ အရိုင္းမ်ိဳးမွာ အခ်ဥ္ဓာတ္ပါ၀င္မႈ ⁠ျမင့္မား⁠ၿပီး အသီးအရြယ္အစား⁠ေသး⁠ျခင္း၊ အခြံပါး⁠ျခင္း⁠ႏွင့္ အ⁠ေစ့ပါ၀င္မႈမ်ား⁠ျပား⁠ျခင္း ရာသီဥတုဒဏ္( အပူခ်ိန္⁠ျမင့္မားမႈ) ကို ပိုမိုခံ⁠ႏိုင္ရည္ရွိ⁠ျခင္း ⁠ေရာဂါဒဏ္ခံ⁠ႏိုင္မႈရွိ⁠ျခင္း⁠ေ⁠ၾကာင့္ မ်ိဳးစပ္⁠ျခင္းလုပ္ငန္းတြင္ မ်ားစြာအသံုး၀င္ပါသည္။



မီဖိုး⁠ေခ်ာင္သံုး⁠ႏွင့္ Table Type ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမွာ အလံုးအရြယ္အစားအသင့္အတင့္မွ ⁠ႀကီးမား⁠ၿပီး အ⁠ေစ့ပါ၀င္မႈ နည္းပါးသည္။ အနည္းငယ္⁠ေအး⁠ေသာ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ပို၍ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ အား⁠ေကာင္းပါသည္။


Cherry tomato ခရမး္ခ်ဥ္သီးတြင္ အခ်ိဳဓါတ္ပါ၀င္မႈ ⁠ျမင့္မားပါသည္။ စက္ရံုးသံုးခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ိဳးမွာ အခြံထူ အ⁠ႏွစ္မ်ား⁠ၿပီး အသီးရင့္မွည့္ခ်ိန္ ညီညာမႈရွီသည့္အတြက္ စက္⁠ျဖင့္ အလြယ္တကူရိတ္သိမ္း⁠ႏိုင္ပါသည္။


အပင္ပံုသ႑န္


(က) တိုင္⁠ေထာင္မ်ိဳး(Indeterminate)
အပင္⁠ႀကီးထြားပံုမွာ အဖ်ားတြင္ အညြန္႔⁠ႏွင့္ အဆံုးသတ္⁠ေလ့ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခု⁠ႏွင့္ တစ္ခု⁠ၾကားတြင္ အဆစ္(၂) ဆစ္မွ အထက္ရွိသည္။ ⁠ျပဳစု⁠ေစာင့္⁠ေရွာက္မႈ⁠ေကာင္းပါက တစ္⁠ႏွစ္ခံ⁠ျပင္အ⁠ျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ တိုင္⁠ေထာင္၊ တန္းပစ္၊ ⁠ႀကိဳးခ်ည္၊ အတက္ဖဲ့⁠ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ား မွန္မွန္⁠ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။



(ခ) တိုင္လြတ္မ်ိဳး( Determinate)


အပင္⁠ႀကီးထြားပံုမွာ အဖ်ားတြင္ ပန္းခိုင္⁠ႏွင့္ အ⁠ျမဲတမ္း အဆံုးသတ္⁠ေလ့ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခု⁠ႏွင့္တစ္ခု⁠ၾကားတြင္ အဆစ္(၃) ဆစ္သာ ရွိသည္။ စက္ရံုသံုးခရမ္းခ်ဥ္သီးအားလံုး ဤအုပ္စု⁠ေအာက္တြင္ပါ၀င္⁠ၿပီး မိုးလြတ္ကင္း⁠ေသာ ⁠ေဆာင္း⁠ႏွင့္ ⁠ေ⁠ႏြဥတုတြင္ စိုက္ပ်ိဳးသည္။


စိုက္ပ်ိဳးသည့္⁠ေဒသ


အပူပိုင္း⁠ေဒသ⁠ႏွင့္ သမ⁠ေ⁠ႏြးပိုင္း⁠ေဒသတြင္ ⁠ေကာင္းမြန္စြာ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္းသည္။ ⁠ျမန္မာ⁠ႏိုင္ငံအ⁠ေန⁠ျဖင့္ မ⁠ႏၱ⁠ေလးတိုင္း၊ စစ္ကိုင္းတိုင္း⁠ႏွင့္ ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုး စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။ သမ⁠ေ⁠ႏြးပိုင္းရာသီဥတုရွိသည္႔ ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ တစ္⁠ႏွစ္ပတ္လံုးစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္သည္။


⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွင့္ ရာသီဥတု


⁠ေ⁠ႏြး⁠ေသာရာသီဥတုကို ⁠ႀကိဳက္⁠ႏွစ္သက္သည္။ နံနက္ပိုင္းအပူခ်ိန္ (၁၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္တြင္ ပန္းပြင့္မႈမွာ အ⁠ေကာင္းဆံုး⁠ျဖစ္သည္။ ညဘက္တြင္ အလြန္⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႔ပူ⁠ျပင္း⁠ၿပီး အပူခ်ိန္ (၁၃) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ နိမ့္က်လွ်င္လည္း⁠ေကာင္း၊ (၃၂) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ ⁠ျမင့္လွ်င္လည္း⁠ေကာင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္အပြင့္မ်ား မ်ိဳးမ⁠ေအာင္အသီးမတင္⁠ျဖစ္ရမည္။ ပူလြန္း⁠ျခင္း၊ ⁠ေအးလြန္း⁠ျခင္းစသည့္ လြန္ကဲ⁠ေသာ ရာသီဥတုအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနမ်ိဳးတြင္ အပင္ကို ⁠ေသ⁠ေစ⁠ႏိုင္သည္။ ပွ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္ (၁၈-၁၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ရရွိလွ်င္ အပင္⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ အ⁠ေကာင္းဆံုး ⁠ျဖစ္ပါသည္။


ခရမ္းခ်ဥ္ကို ⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳးအစားမ်ားစြာတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္း⁠ႏိုင္သည္။ အသင့္⁠ေတာ္ဆံုးမွာ ⁠ႏုန္း⁠ေ⁠ျမ ⁠ႏွင့္ ⁠ႏုန္းစနယ္⁠ေ⁠ျမ ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေရ၀ပ္ ⁠ေသာ⁠ေ⁠ျမကို လံုး၀⁠ေရွာင္က်ဥ္ရမည္။ ⁠ေ⁠ျမအခ်ဥ္အငံဓါတ္ (၅.၅-၇.၀) တြင္ အ⁠ေကာင္းဆံုး⁠ျဖစ္သည္။ ⁠ေ⁠ျမအခ်ဥ္ငံဓါတ္(၅.၅) ထက္ နိမ့္က် ပါက ထံုးထည့္၍ စိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။


အသီးပံုသ႑န္


Deep globe, Oblate, Rectangular ⁠ႏွင့္ Plum ဟူ၍ ခြဲ⁠ျခား⁠ႏိုင္ပါသည္။ အသီးညွာတြင္ အစိမ္းရစ္ပါ⁠ေသာမ်ိဳး (Green Shoulder) ⁠ႏွင့္ မပါ⁠ေသာမ်ိဳးဟူ၍ ⁠ေပၚလြင္စြာ ခြဲဲ⁠ျခား⁠ေလ့ရွိပါသည္။ အသီးထိပ္တြင္ (Pointed, Semi-pointed, Smooth ⁠ႏွင့္ Sink) ဟူ၍ (၄) မ်ိဳး ခြဲ⁠ျခားထားပါသည္။ အသီး⁠ေရာင္အ⁠ေန⁠ျဖင့္ အနီ၊ ပန္း⁠ေရာင္ ⁠ႏွင့္ အ၀ါ ဟူ၍ အုပ္စု(၃) ခု ခြဲ⁠ျဖားထားပါသည္။


ပ်ိဳး⁠ေထာင္⁠ျခင္း


စနစ္တက်⁠ျပဳ⁠ျပင္ထား⁠ေသာ ပ်ိဳး⁠ေဘာင္တြင္ တစ္တန္း⁠ႏွင့္ တစ္တန္း (၂) လက္မ⁠ျခား စိုက္တန္းမ်ား ⁠ေ⁠ျဖာင့္တန္းစြာစြဲ၍ တစ္⁠ေစ့⁠ႏွင့္တစ္⁠ေစ့ လက္မ၀က္⁠ျခားစီ မ်ိဳး⁠ေစ့တန္းခ်ကာ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးမႈန္႔⁠ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးဖံုးအုပ္⁠ေပးရန္ လိုသည္။ ⁠ၿပီးလွ်င္ ⁠ေရ၀⁠ေအာင္⁠ေလာင္း⁠ေပး၍ ⁠ေကာက္ရိုး၊ ⁠ျမက္⁠ေ⁠ျခာက္၊ သက္ကယ္(သို႔မဟုတ္) စပါးခြံ⁠ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးဖံုးအုပ္⁠ေပးရန္ လိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳး⁠ေဘာင္တြင္ ⁠ေရာစပ္ရမည့္ ⁠ေ⁠ျမအခ်ိဳး⁠ႏႈန္း မွာ လယ္⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွစ္ဆ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးတစ္ဆ⁠ႏႈန္း ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေရ⁠ေလာင္း⁠ျခင္းကို နံနက္ပိုင္းတြင္သာ ⁠ေဆာင္ရြက္၍ ပိုးမႊား⁠ေရာဂါအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနကို စဥ္ဆက္မ⁠ျပတ္ ⁠ၾကည့္ရႈစစ္⁠ေဆး⁠ေပးရန္ လိုသည္။


ရာသီလြန္အခါမဲ့ (Off-season) စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳး⁠ေစ့မ်ားကို( ၂.၅’×၁×၅’) အရြယ္ ပ်ိဳး⁠ေသတၱာမ်ားတြင္ အသင့္⁠ေရာစပ္⁠ၿပီး ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးမ်ားထည့္၍ အထက္⁠ေဖာ္⁠ျပပါ အကြာအ⁠ေ၀းအတိုင္း အတန္းလိုက္တစ္⁠ေစ့⁠ျခင္း စီခ်ကာ ပ်ိဳး⁠ေထာင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။


အပင္⁠ေပါက္⁠ၿပီး (၁၀-၁၅) ရက္သား ရြက္မွန္ (True Leaf) (၂) ရြက္ထြက္ခ်ိန္တြင္ (၄) လက္မ ထိပ္၀အခ်င္းရွိ⁠ေသာ ပလတ္စတစ္အိတ္ သို႔မဟုတ္ ပ်ိဳးခြက္မ်ားတြင္ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အဆိုပါ ပ်ိဳးခြက္အတြင္းရက္ (၂၀-၂၅) ရက္ထားရွိကာ ထာ၀ရစိုက္ခင္း သို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။
ပ်ိဳး⁠ေဘာင္⁠ျဖင့္ ပ်ိဳး⁠ေထာင္ထားပါက ပ်ိဳး⁠ေလာင္⁠ေပၚတြင္ (၄×၂) ⁠ေပ အကြာထား၍ ပ်ိဳး⁠ေထာင္⁠ၿပီး ပ်ိဳးသက္ (၃၀-၃၅) ရက္သားတြင္ အစိုဓါတ္ လံု⁠ေလာက္⁠ေသာ စိုက္ခင္းအတြင္းသို႔ မြန္းလြဲည⁠ေနပိုင္းည⁠ေနခင္းမ်ားတြင္ ⁠ေရြ႔⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။


မ်ိဳး⁠ေစ့⁠ႏႈန္း


တစ္ဧကမ်ိဳး⁠ေစ့ (၁၀၀) ဂရမ္⁠ႏႈန္း၊ အပင္ (၈၀၀၀ မွ ၁၀၀၀၀) အထိ၀င္ဆန္႔⁠ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးရမည္။


⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ⁠ႏႈန္းထား
⁠ႏြား⁠ေခ်း၊ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး – ၈-၁၀ တန္
ယူရီးယား (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ္
တီစူပါ (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ္
ပိုတက္ရွိ (၅၀) ကီလို – ၃ အိတ္
⁠ႏြား⁠ေခ်း၊ တီစူပါ⁠ႏွင့္ ပိုတက္ရွိတစ္၀က္တို႔ကို ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္ခ်ိန္တြင္ ထည့္သြင္း၍ က်န္⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ားကို အပင္လွန္ခ်ိန္၊ ပန္းစတင္ပြင့္ခ်ိန္၊ ပထမပန္းခိုင္အသီးတင္ခ်ိန္၊ ပထမအ⁠ႀကိမ္ အသီးခူးဆြတ္ခ်ိန္⁠ႏွင့္ ဒုတိယအ⁠ႀကိမ္ အသီးဆြတ္ခ်ိန္တြင္ ထပ္မံထည့္သြင္းရန္ လိုအပ္ပါ သည္။


⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္နည္း


⁠ေ⁠ျမအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပၚမူတည္၍ ထယ္ (၂) စပ္မွ (၄) စပ္ထို⁠ၿပီး ထြန္⁠ေရးညက္သည္အထိ (၁၆)သြား ထြန္၀င္⁠ေပးရန္လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္အ⁠ျမစ္သည္ တည့္မတ္စြာ ⁠ေ⁠ျမအနက္ (၃) ⁠ေပခန္႔အထိ ဆင္း⁠ႏိုင္သည့္အတြက္ ထယ္⁠ေရးနက္ရန္လိုအပ္သည္။ မိုးမ်ား⁠ေဒသတြင္ ⁠ေရမ၀ပ္⁠ေစရန္ ⁠ေရ⁠ႏႈတ္⁠ေ⁠ျမာင္းလုပ္⁠ေပးရသည္။ ထြန္⁠ေရးညက္လွ်င္ ⁠ၾကမ္းတံုးရိုက္၍ တစ္တန္း⁠ႏွင့္တစ္တန္း (၃) ⁠ေပ တစ္ပင္⁠ႏွင့္တစ္⁠ေပ (၂) ⁠ေပ⁠ျခား စိုက္ပ်ိဳးရပါမည္။


စိုက္ပ်ိဳးနည္း


ပ်ိဳးသက္ (၃၀ မွ ၃၅) ရက္သား (သို႔မဟုတ္) ပ်ိဳးပင္ရြက္မွန္အဆင့္ (၆-၈) ရြက္တြင္ စိုက္ခင္းသို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးသည္။ မြန္းလြဲပိုင္း ⁠ေနပူရွိန္စတင္က်ဆင္းခ်ိန္တြင္ ⁠ႀကိဳတင္⁠ေရ⁠ေလာင္းထား⁠ေသာ ပ်ိဳးခင္းမွ ပ်ိဳးပင္က⁠ေလးမ်ားကို လက္ထိုးတူရႊင္း⁠ျဖင့္ အ⁠ျမစ္မထိခိုက္⁠ေစရန္ တူးယူ⁠ၿပီး အ⁠ျမစ္ကို ⁠ေ⁠ျပာင္စင္⁠ေအာင္ ⁠ေရ⁠ေဆးရမည္။ မစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသး⁠ေသာ ပ်ိဳးပင္ငယ္မ်ားကို အရိပ္⁠ေအာက္တြင္ အ⁠ျမစ္⁠ေရ⁠ႏွစ္ကာ ထားရွိ ရန္လိုပါသည္။


အပင္⁠ျပဳစုနည္း


⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး (၁၅) ရက္ခန္႔အ⁠ၾကာ အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္ ပထမအ⁠ႀကိမ္ ခါးဆြ⁠ေ⁠ျမ⁠ေတာင္⁠ေ⁠ျမာက္⁠ေပး၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ⁠ေကၽြးရန္ လိုအပ္ပါ သည္။ ယင္းအခ်ိန္တြင္ မိမိစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာ မ်ိဳးအ⁠ေပၚမူတည္၍ တိုင္⁠ေထာင္မ်ိဳး ဆိုပါက လိုအပ္⁠ေသာ အတက္ဖဲ့⁠ေပး⁠ျခင္း၊ တိုင္⁠ေတာင္တန္းပစ္၊ ⁠ႀကိဳးခ်ည္⁠ေပး⁠ျခင္း⁠ျပဳလုပ္ရမည္။


ခရမ္းခ်ဥ္အတက္ဖဲ့နည္းမွာ ပထမဆံုးထြက္ရွိလာ⁠ေသာ ပန္းခိုင္⁠ေအာက္ရွိ အရြက္⁠ၾကားမွ ⁠ျပဴထြက္လာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္အား သီးကိုင္း အ⁠ျဖစ္ ⁠ေမြး⁠ျမဴခ်န္လွပ္ကာ က်န္⁠ေအာက္ဖက္ရွိ ⁠ေဘးတက္အားလံုးကို ဖဲ့⁠ေခၽြ⁠ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။


စိုက္ပ်ိဳးထားရွိ⁠ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္အား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ⁠ေစ်းကြက္အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနအရလည္း⁠ေကာင္း၊ မ်ိဳး⁠ေစ့ထုတ္လုပ္ရန္ ရည္ရြယ္ထားရွိမႈအရ လည္း⁠ေကာင္း၊ အပင္ပံုသြင္း⁠ျပဳစုနည္းကို ( ၃) မ်ိဳး ခြဲ⁠ျခား⁠ေဆာင္ရြက္⁠ႏိုင္သည္။


(က) ပင္စည္(၃) ကိုင္းထားရွိ⁠ျခင္း


တစ္ပင္⁠ႏွင့္တစ္ပင္ (၂) ⁠ေပ⁠ျခား စုိက္ပ်ိဳးလွ်င္ သင့္⁠ေတာ္ပါသည္။ အပင္လွန္⁠ၿပီး (၁၅) ရက္သားတြင္ မူလပင္စည္မွ ထြက္⁠ေသာ ပန္းခိုင္ ⁠ေအာက္မွကပ္လ်က္⁠ေဘးတက္အား ဒုတိယပင္စည္(သီးကိုင္း)အ⁠ျဖစ္ ⁠ေမြး⁠ျမဴရပါမည္။ ၎⁠ေအာက္ရွိ ⁠ေဘးတက္မ်ားအားလံုး ဖဲ့⁠ေခၽြပစ္ ရပါမည္။ ပထမပင္စည္မွ ဖူးပြင့္လာ⁠ေသာ ဒုတိယပန္းခိုင္⁠ေအာက္ရွိ အရြက္⁠ၾကားမွ ထြက္လာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မွ ဒုတိယပင္စည္ (သီးကိုင္း) မွ ထြက္⁠ေသာ ပထမပန္းခိုင္⁠ေအာက္မွ ကပ္လ်က္တည္ရွိသည့္ အရြက္⁠ၾကားမွ ထြက္လာ⁠ေသာ⁠ေဘးတက္(၂) ခုအား သန္စြမ္း ⁠ႀကီးထြားမႈ ⁠ႏိႈင္းယွဥ္⁠ေလ့လာကာ ပိုမိုသန္စြမ္းသည့္ ⁠ေဘးတက္ကို တတိယပင္စည္( သီးကိုင္း) အ⁠ျဖစ္ ဆက္လက္ ⁠ေမြး⁠ျမဴခ်န္လွပ္ထား ရွိရပါမည္။


ပင္စည္(၃) ကိုင္း⁠ေပၚတြင္ ထြက္ရွိလာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မွန္သမွ် အားလံုး⁠ေခၽြပစ္⁠ျခင္းကို ပံုမန္⁠ေဆာင္ရြက္⁠ေပးရန္ လိုပါသည္။ ပင္စည္ ( သီးကိုင္း) တစ္ခုစီ⁠ေပၚတြင္ ပန္းခိုင္(၄-၅) ခိုင္စီ ထြက္ရွိ⁠ၿပီးပါက အဆိုပါ သီကိုင္း (၃) ခု စလံုးအား ⁠ေခါင္ညြန္႔⁠ႏွိမ္⁠ေပးရမည္။


(ခ) ပင္စည္ (၂) ကိုင္း ထားရွိ⁠ျခင္း


အထက္⁠ေဖာ္⁠ျပပါ ပင္စည္(၃) ကိုင္းထားရွိသည့္ အပင္ပံုသြင္း⁠ျပဳစုနည္းစနစ္အတိုင္း ⁠ေဆာင္ရြက္၍ ဒုတိယပင္စည္ (သီးကိုင္း)ရရွိ⁠ၿပီးခ်ိန္ တြင္ ပင္စည္( ၂) ကိုင္းလံုး⁠ေပၚရွိ ထြက္⁠ျပဴလာသမွ်⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မ်ားအားလံုးကို ဖဲ႔⁠ေခၽြပစ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ကိုင္း⁠ျဖတ္ပံုသြင္းနည္း စနစ္သည္ သီး⁠ႏွံ⁠ေစ်း⁠ႏႈန္း ⁠ေအးခ်ိန္ က်ခ်ိန္မ်ားတြင္ သီးထြက္⁠ေနာက္က်ထြက္⁠ေစရန္ အခ်ိန္ဆြဲ စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္⁠ျဖစ္ပါသည္။


(ဂ) ပင္စည္ထီးထီးထားရွိ⁠ျခင္း


ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးပင္မ်ားအား စိုက္ကြက္ထဲ့သို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိး⁠ၿပီး အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္ စတင္၍ မူလပင္စည္(Main Stem) မွ ထြက္⁠ျပဴလာ ⁠ေသာ ⁠ေဘးတကမ်ားအားလံုး ဖဲ႔⁠ေခၽႊပစ္၍ ပင္စည္သီးကုိင္းတစ္ခုတည္းထားရွိ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာစနစ္⁠ျဖစ္ပါသည္။ ဤနည္း⁠ျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ ပင္တန္း အကြာအ⁠ေ၀းကို (၂-၃) ⁠ေပအထိ စိုက္ပ်ိဳ⁠ႏိုင္သည္႔အတြက္ တစ္ဧကတြင္ မူလပင္စည္မွ ထြက္လာ⁠ေသာ ပန္းခိုင္မ်ားကို သီးလာမည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္အစား⁠ႀကီးမား⁠ျခင္း၊ အ⁠ေရာင္အ⁠ေသြး ပိုမိုစို⁠ေ⁠ျပ⁠ေတာက္ပ⁠ျခင္း စသည့္ အက်ိဳးမ်ားစြာ ရရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။


⁠ေရသြင္းနည္း


စိုက္⁠ေဘာင္⁠ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးပါက ⁠ေရ⁠ေလာင္းစနစ္၊ ⁠ေရ⁠ျဖန္းစနစ္(Sprinkler)၊ အစက္ခ်စနစ္(Drip irrigation) တို႔ကို ⁠ေဆာင္ရြက္⁠ျခင္း⁠ျဖင့္ အပင္⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ ပိုမို⁠ေကာင္းမြန္ပါသည္။
⁠ေ⁠ျမာင္း⁠ျဖင့္ ⁠ေရ⁠ေပးသြင္း စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက ခရမ္းခ်ဥ္ပင္မ်ား ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္းမ⁠ျပဳမီ ⁠ေရသြင္း ⁠ေ⁠ျမာင္းမ ⁠ႏွင့္ ⁠ေ⁠ျမာင္းလက္တံမ်ား လိုအပ္သလို ⁠ႀကိဳတင္⁠ျပဳ⁠ျပင္ထားရပါမည္
မိုးရာသီ စိုက္ပ်ိဳးပါက ⁠ေဘာင္⁠ေဖာ္စိုက္ပ်ိဳးရန္⁠ႏွင့္ ⁠ေရထုတ္⁠ေ⁠ျမာင္းမ်ား ⁠ေကာင္စြာ⁠ျ႔ပဳလုပ္ထား⁠ၿပီး၊ အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပးပါက ပလပ္စတစ္စ⁠ျဖင့္ ဖံုးအုပ္စုိက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။


ပိုးမႊာ⁠ေရာဂါကာကြယ္⁠ျခင္း


ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးခင္းတြင္ အပင္⁠ေပါက္⁠ၿပီး (၁၅) ရက္သားတစ္⁠ႀကိမ္ မ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းမီ (၂) ရက္ခန္႔အလိုတြင္ တစ္⁠ႀကိမ္ ပင္လံုး⁠ျပန္႕ သတၱိရွိသည့္ (Systemic Action) ပိုးသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္⁠ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၎အခ်ိန္တြင္ မႈိသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖစ္သည့္ Deconil, Topsim (၂၀၀ ဂရမ္/⁠ေရ (၄) လီတာ) ⁠ႏႈန္းကို ပိုးသတ္⁠ေဆး⁠ႏွင့္ အတူ⁠ေရာစပ္ပက္ဖ်န္း⁠ႏိုင္ပါသည္။ ပ်ိဳးခင္းတြင္ ခါးရိ⁠ေရာဂါ (Damping Off) က် ⁠ေရာက္တတ္သ⁠ျဖင့္ အထက္ပါမႈိသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္⁠ႏိုင္ပါသည္။


စိုက္ခင္းတြင္ အဓိကက်⁠ေရာက္⁠ေသာပိုးမ်ားမွာ (Thrip) ⁠ေလွပိုး White fly ⁠ႏွင့္ သီးလံုး⁠ေဖာက္ပိုးမ်ား က်⁠ေရာက္တတ္ပါသည္။ ဒီစစ္ပိုးသတ္⁠ေဆး⁠ျဖင့္ ကာကြယ္⁠ႏိုင္ပါသည္။ အဓိက က်⁠ေရာက္သည့္ ⁠ေရာဂါမွာ ⁠ေလာင္မည္း⁠ေရာဂါ (Late Blight) ⁠ႏွင့္ (Early) တို႔⁠ျဖစ္⁠ၿပီး Ridomil, Mangozeb တို႔⁠ျဖင့္ ကာကြယ္⁠ႏွိမ္⁠ႏွင္း⁠ႏိုင္ပါသည္။


ရိတ္သိမ္း⁠ျခင္း


ခရမ္းခ်ဥ္သီးအတြက္ အသီးတင္ခ်ိန္မွ ရင္မွည္႔ခ်ိန္အထိ သင့္⁠ေတာ္မည့္အဆင့္တြင္ ခူးဆြတ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္း⁠ေရာင္ မွ အစိမ္း⁠ေဖ်ာ့ ထိုမွတဆင့္ အ⁠ျဖဴ⁠ေရာင္မ်ားလာခ်ိန္တြင္ ခူးဆြတ္ပါက အ⁠ေ၀း⁠ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔နိုင္⁠ၿပီး၊ လမ္းခရီးတြင္ အပ်က္အစီး အဆံုးအရံႈး သက္သာမည္ ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေဒသ၀န္းက်င္⁠ေစ်းတြင္ စာပို႔⁠ေဆာင္⁠ေရာင္းခ်မည္ဆိုပါက ၀မ္း⁠ျပင္အဆင့္ အ၀ါ⁠ေရာင္⁠ေ⁠ျပာင္းစ အသီးမ်ားကို ဆြတ္ခူး⁠ေရာင္းခ်⁠ႏိုင္ပါသည္။ မ်ိဳး⁠ေစ့ထုတ္ရန္အတြက္မူ အပင္⁠ေပၚတြင္ ⁠ေကာင္းစြာရင့္မွည့္ သည္ အထိ ထားရန္ လိုအပ္ပါ သည္။ စနစ္တက်စိုက္ပ်ိဳးပါက ကုန္း⁠ေ⁠ျမတြင္ အထြက္⁠ႏႈန္း (၅၀၀၀-၈၀၀၀) ပိႆာ/တစ္ဧက ထြက္⁠ႏိုင္⁠ၿပီး အင္း⁠ေလ⁠ေဒသတြင္ တစ္ဧက လွ်င္ ပိႆာခ်ိန္(၁၀၀၀၀) ထြက္ရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးေရးနည္းပညာ
#Pissaya_Myanmar
Credit – ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိုက္ပ်ိဳးနည္း

No comments:

Post a Comment