ေဂၚရခါးစိုက္ပ်ိဳးျခင္း ႏွင့္ ကိုင္းျပဳျပင္ျခင္း
========================== ==
ေဂၚရခါးသီးတစ္လံုးကို ပ်ိဳးေထာင္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းႏ ွင့္
အျမစ္အံုကို သားခြဲယူျခင္း စသည္ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ (သို႔မဟုတ္)
အကိုင္းျဖတ္ထိုမ်ိဳးပြား၍ လည္းေကာင္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
==========================
ေဂၚရခါးသီးတစ္လံုးကို ပ်ိဳးေထာင္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းႏ
အေစ့မွ အပင္ေပါက္ရန္ အပူခ်ိန္(၂၃-၂၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ လိုအပ္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ အသီးရင္းကို အသီးဖ်ား ထက္ အနည္းငယ္ႏွိပ္၍ စိုက္ရပါမည္။ အသီးကို အလ်ားလိုက္ေျမေပၚတြင္ အေစ့ကို အေပၚဘက္တြင္ထား၍ အသီး တစ္၀က္ေဖးကာ စိုက္ရပါမည္။ အသီးကို အပင္ေဖာက္ေနစဥ္ ေရမေလာင္း ရပါ။ အသီးတြင္ရွိၿပီးအစိုဓာတ္ကို
အေစ့မွအပင္ေပါက္လာၿပီးေနာက္
ပံုမွန္အားျဖင့္
တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္၊ အတန္းတစ္တန္းႏွင့္တစ္တန္း (၄×၄) မီတာ (သို႔မဟုတ္)(၅×၅)
မီတာထား၍ (၄) ကြက္ၾကား စိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ တစ္ဧကလွ်င္ အပင္ (၁၆၀-၂၄၀) ပင္
၀င္ဆန္႔သည္။
ရွမ္းျပည္နယ္ႏွင့္ ျပင္ဦး လြင္ၿမိဳ႕နယ္မ်ားတြင္ ပင္ၾကား၊
တန္းၾကားကို (၆×၆) ေပထား၍ တစ္ေနရာလွ်င္ (၂-၃) သီးထားကာ ေျမပံု၍
စိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ ေျမၾသဇာအျဖစ္ ေျမတစ္ပံု တြင္ ေျမေဆြး (၅၀ ကီလိုဂရမ္၊
ႏိုက္ထရိုဂ်င္ ၉၂၀) ဂရမ္၊ ေဖါ့စဖရပ္ (၁၅) ဂရမ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ (၇)
ဂရမ္ကို ထည့္သြင္းစိုက္ပ်ိဳးၿပီး ကိုင္းစျဖာထြက္ လာေသာ္ တစ္အံုလွ်င္
ေျမေဆြး( ၅၀ ကီလိုဂရမ္၊ ႏိုက္ထရိုဂ်င္ (၁၀၀) ဂရမ္ႏွင့္ပိုတက္ စီယမ္ (၇၀)
ဂရမ္ ထပ္မံေကၽြးေမြးပါသည္။
အျခားသခြားမ်ိဳးရင္း၀င္အပင္
ကိုင္းျပဳျပင္ျခင္း
-----------------
ပင္မကိုင္းအရွည္ တစ္ေပခန္႔ရွိလာေသာ္ ေခါင္ႏွိမ္ေပးၿပီး ကိုင္းတက္(၂) ကိုေမြးျမဴ၍ အ၇ွည္(၁၂၀-၁၅၀) စင္တီမီတာ ေရာက္လာေသာ္ တစ္ကိုင္းမွ ကိုင္းငယ္ (၃) ခုစီျဖာထြက္ေစရန္ ထပ္မံေခါင္ႏွိမ္ေပးၿပီး အကိုင္းေမြးျမဴရရွိ ပါမည္။ ဤသို႔ ကိုင္းေမြးျမဴျပဳျပင္မႈမရွိ
အကယ္၍ အကိုင္းမ်ားႀကီးထြားမႈ
သန္စြန္းလြန္းပါက ထပ္မံ၍ ေခါင္ႏွိမ္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
အျခားသခြားမ်ိဳးရင္း၀င္ အပင္မ်ားနည္းတူ အစိုဓာတ္ျပတ္ေစရန္ ေရသြင္းေပးရန္
လိုအပ္ပါသည္။
#စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
-------------
-------------
မူရင္းပို႔စ္တင္သူအား အထူးေက်းဇူးတင္ရွိပါတယ္။
No comments:
Post a Comment